Memòria Solidària SJD 2021

Un món més just
i hospitalari

expand_more Memòria Solidària SJD 2021

A Sant Joan de Déu treballem per construir un món més just i hospitalari on tothom tingui les mateixes oportunitats

Gràcies a tu i a la teva solidaritat hem pogut superar un 2021 molt complicat i ajudar totes les persones que atenem que, com saps, viuen situacions de molta vulnerabilitat. Cada dia treballem perquè aquestes persones puguin tenir una vida digna i les ajudem a construir un futur ple d’esperança i oportunitats.

La comunitat de sant Joan de Déu la formem els germans de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, els treballadors i treballadores, el voluntariat, les persones ateses als nostres centres i les seves famílies; socis i donants; les empreses i institucions col·laboradores i també les escoles. En definitiva, totes aquelles persones que, en un moment o altre, han decidit sumar forces de diferents maneres per aconseguir una societat on tothom tingui cabuda.

53

germans de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu

+ 40.000

persones sòcies i donants

690

empreses i entitats col·laboradores

2.000

persones voluntàries

+ 405

centres arreu del món

expand_more

Editorial

play_circle Editorial

"Quan la fragilitat creix, la solidaritat es multiplica"

Oriol Bota, director de l'Obra Social Sant Joan de Déu, fa un repàs d'aquest any que no oblidarem mai. Explicant quins son els nostres àmbits d'actuació i quin és el futur de la solidaritat en temps convulsos com els que estem vivint

expand_more
01
Àmbits d’actuació

Àmbits d’actuació
expand_more

Infància i joventut

01.1

Infància i joventut

Els nens tenen dret a viure una infància plena

S’han d’utilitzar totes les estratègies perquè un nen no deixi de ser un nen a l’hospital o visqui en situació d’exclusió social.

Entrevista Manel del Castillo

Director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona

“Al final no hi ha res fàcil i només te’n sortiràs si ho fas amb passió”

“La nostra organització es caracteritza per tenir una visió molt holística, que té en compte aspectes sanitaris, socials, laborals o educatius. Això ens permet donar una resposta integral a les necessitats reals de les persones vulnerables, i sovint és de gran ajuda per a l’Administració, la qual està organitzada per departaments que funcionen com sitges que dificulten aquesta atenció integral. Crec molt amb la compassió entesa com l’empatia acompanyada d’una acció i amb la passió per poder tirar endavant els projectes. Al final, no hi ha res fàcil i només te’n sortiràs si ho fas amb passió”

Llegeix l’entrevista completa trending_flat

Projecte Casa Sofia

La Casa de Sofia, un centre pioner

El desembre de 2021 vam inaugurar La Casa de Sofia, el primer centre d’Espanya d'atenció a nens i nenes en situació de cronicitat complexa o de malaltia avançada. El principal objectiu d'aquest centre d'atenció intermèdia és evitar l'ingrés a l'hospital d'aguts quan no sigui necessari, i retardar al màxim una possible hospitalització de llarga durada. El dispositiu és, en si mateix, una opció per a aquelles famílies que prefereixen, o no poden acollir, la mort del seu fill o filla al seu domicili.

3.000

nens i nenes en situació de malaltia avançada se’n poden beneficiar a Catalunya

1.274 m3

el centre té 15 habitacions, una sala per a les famílies, una cuina i una sala de joc

260m2

espai de jardí

Coneix La Casa de Sofia trending_flat

Projecte Kids Corona

Kids Corona o com la COVID-19 afecta infants i dones embarassades

Hem contribuït al coneixement de la COVID-19 investigant si els nens i nenes tenen una certa protecció natural contra el virus i com afecta les dones embarassades. Per a això, vam impulsar la plataforma Kids Corona, creada gràcies a les donacions d'empreses, entitats i particulars. Investigadors i investigadores de tot el món, professionals de la salut i la ciutadania han unit esforços per trobar respostes a qüestions de rellevància.

S'infecten els infants menys que els adults?

Després de l’estudi de 411 famílies on només hi ha hagut un cas de COVID-19 podem concloure que, encara que els nens i nenes s'infecten igual que els adults, la malaltia es manifesta de forma molt més lleu en infants que en adults.

Els infants poden transmetre la malaltia?

Gràcies a un assaig pioner fet a 1.905 participants de casals d'estiu, sabem que els infants sí que són transmissors, però contagien sis vegades menys que els adults, i que la transmissió és menor com més petit és el nen o nena. Aquestes dades ens han permès preparar-nos per a la tornada a l’escola.

Per què desenvolupen la malaltia de forma més lleu?

Hem analitzat les mostres recollides per poder identificar, en la microbiota dels infants, possibles marcadors diferencials que siguin protectors enfront del virus. La immunitat també pot ser un factor protector en els infants. Es creu, doncs, que la seva immunitat innata (la defensa de primera línia) podria ser superior a la dels adults i permetria controlar millor la fase inicial de la malaltia.

La COVID-19 genera problemes en fetus i futurs infants?

Hem analitzat 874 casos de dones embarassades, un col·lectiu vulnerable. Els resultats mostren que la majoria ha desenvolupat la infecció de manera asimptomàtica o amb símptomes lleus. A més, hem observat que el fet de tenir infecció per SARS-CoV-2 no incrementa el risc de pèrdua gestacional, part prematur, preeclàmpsia, estrès fetal i mort perinatal, entre d’altres. Per contra, aquest risc es veu augmentat en els casos on la infecció presenta símptomes. També hem pogut comprovar que no hi ha infecció vertical del virus de la mare al fetus a través de la placenta.

Sensellarisme
01.2

Sensellarisme

Tots tenim els mateixos drets

Les persones sense llar han de formar part de la societat. Tenir una llar va molt més enllà de tenir un sostre on aixoplugar-se.

Projecte Vesta

Vesta, habitatge social per a dones sense llar amb infants a càrrec

El sensellarisme femení porta les dones a molts llocs diferents abans del carrer: cases de familiars o amistats, allotjaments temporals en pensions, cases d’acollida o dispositius d’emergència i, fins i tot, a ocupar habitatges buits o habitacions rellogades. Són dones que, si tenen fills i filles menors al seu càrrec, solen moure’s amb ells, i els transfereixen totes les dificultats del seu dia a dia.

Dins d’aquest context ha nascut Vesta, un projecte pioner que es basa en dos pilars: en l’habitatge com un dret i en l’acompanyament integral. El projecte s’ha iniciat al Besòs com una prova pilot de tres anys, durant la qual es podran atendre 30 persones simultàniament. El 2021 s’han atès 14 persones ateses, que formen part de cinc famílies, en cinc habitatges.

Proposta de Llei al Parlament

Impulsem una llei pels drets de les persones sense llar

El 2021 hem impulsat, juntament amb altres entitats i universitats, una proposta de text legal de mesures transitòries i urgents per fer front al sensellarisme a Catalunya. Aquesta és una llei pionera en el context legislatiu europeu amb la qual es vol erradicar el sensellarisme més crònic. La proposta ja ha entrat a tràmit al Parlament de Catalunya. Es preveu que se’n beneficiïn 18.000 persones en cinc anys.

Saber-ne més trending_flat

Empreses: Moventia i TRAM

Renovem l’acord amb TRAM i Moventia per a la mobilitat a persones sense llar

Les persones sense llar ho tindran una mica més fàcil gràcies a la renovació de l’acord amb TRAM i Moventia. La col·laboració suposa l’aportació de 60.000 euros anuals per facilitar l’accés al transport públic de les persones ateses a Sant Joan de Déu Serveis Socials Barcelona. L’aliança, creada fa cinc anys entre TRAM i Moventia, ha permès ajudar ja més de 2.200 persones d’entre 18 i 65 anys.

Saber-ne més trending_flat
Salut mental
01.3

Salut mental

1 de cada 4 persones tindrà un trastorn de salut mental a la seva vida

Encara hi ha un gran estigma vinculat a aquestes malalties i a les persones que les pateixen.

Entrevista Cristina Molina

directora d'Anàlisi i Estratègia en Salut Mental

“Hem deixat de parlar únicament de salut mental per parlar de benestar emocional”

La pandèmia no ha afectat a tothom per igual. Hi ha determinants socials molt importants i, si sabem que en totes les malalties hi ha una influència del codi genètic i també una influència del codi postal, en salut mental aquesta influència encara és més elevada. Hem deixat de parlar únicament de salut mental per parlar de benestar emocional. En definitiva, si quant a societat en general, polítics, professionals... hem pensat en això i hem tret aquesta lliçó, no haurem avançat només en la lluita contra l’estigma de la malaltia mental, sinó que haurem avançat com a societat per ser una societat més resilient i haurem avançat en la justícia social.

Llegeix l’entrevista completa trending_flat

Projecte SOM Salut Mental 360

SOM Salut Mental 360, un any de creixement

La plataforma digital SOM Salut Mental 360 és una eina multidisciplinària d’acompanyament i empoderament que va néixer enmig de la pandèmia i que ha anat creixent per oferir una mirada de 360 graus sobre la salut mental. SOM Salut Mental 360 ha tancat l’any 2021 amb gairebé 80.000 usuaris i tractant fins a 44 disciplines de coneixement diferents a través d’articles, seminaris web, preguntes a l’expert, portals temàtics, testimonis i entrevistes, i enquestes i qüestionaris.

Ves-hi trending_flat

Projecte Esport i salut mental

Esport com a eina d’inclusió social i benestar emocional

L’expressió “Mens sana in corpore sano” s’associa actualment a l’equilibri entre el benestar físic i l’emocional. Des del Parc Sanitari Sant Joan de Déu fa anys que impulsem la pràctica regular de l’esport entre les persones vinculades a la Xarxa d’Atenció a la Salut Mental, apropant ales persones ateses diverses disciplines esportives com la marxa nòrdica, el pàdel i la natació.

La pràctica d’esport en piscines contribueix a millorar la qualitat de vida i el benestar de la població general; especialment, d’aquelles persones que conviuen amb un trastorn mental sever. Per complir aquest objectiu, s’han habilitat 233 places en piscines d’instal·lacions municipals per a persones amb discapacitat intel·lectual o trastorns de salut mental ateses al Parc Sanitari Sant Joan de Déu.

Saber-ne més trending_flat
Discapacitat
01.4

Discapacitat

En igualtat de condicions amb altres persones

Les acompanyem i donem suport des de l’apoderament de totes i cadascuna d’elles.

CET Intecserveis

Intecserveis, 20 anys oferint oportunitats laborals

Aquest 2021 celebrem el 20è aniversari del Centre Especial de Treball (CET) Intecserveis. Un centre de Sant Joan de Déu des d’on continuem treballant per afavorir l’autonomia de les persones amb discapacitat oferint-los oportunitats laborals i un acompanyament personalitzat. S’han prestat sesrveis de neteja, buidatge i desinfecció d’immobles, jardineria, serveis auxilars i destrucció de documentació.

Intecserveis, en xifres

126

persones amb discapacitat i/o vulnerabilitat han rebut acompanyament el 2021

243

accions formatives amb un total de 3.242 hores el 2021

Ves-hi trending_flat

CET El Pla

CET El Pla, inserció laboral sense discriminació

Al CET El Pla treballem per la inserció laboral de persones amb discapacitat, problemàtica derivada de salut mental i/o risc de exclusió social. A causa de la pandèmia provocada per la COVID-19 i el seu impacte econòmic, l'accés al treball ha estat més complicat per a la població en general i especialment per a aquests col·lectius més vulnerables. Aquest any 2021 s'ha posat el focus a prioritzar la contractació de dones amb discapacitat, col·lectiu que històricament sofreix una doble discriminació.

El CET El Pla, en xifres

Salut mental

129

persones contractades

100

persones amb discapacitat

+ del 70%

del col·lectiu amb dificultat especial

Exclusió social

6 casos

d’inserció en empresa ordinària

43 noves

altes en el CET

3 joves

migrats sols contractats (obtenció de permís de treball)

1 persona

del Servei Prelaboral contractada

1 persona

SOI contractada

Ves-hi trending_flat

Taller estampació

Taller d’estampació a les residències

A causa de la COVID-19, la vida de les persones amb discapacitat residents a Sant Joan de Déu Terres de Lleida - Centre d’Almacelles han sofert, igual que la resta de la societat, canvis en la seva vida diària i en les activitats i dinàmiques que formaven part del seu dia a dia. Aquest 2021, dues residències de discapacitat de l'àrea d'envelliment de Sant Joan de Déu Terres de Lleida han participat en un nou taller d’estampació, emmarcat dins de les teràpies complementàries vinculades a l’art.

L'art és un instrument que facilita la inclusió i promou la visibilitat de les persones amb discapacitat. Dona una altra visió de la vida i del dia a dia, motiva i fa gaudir del moment, relaxa i fa sentir que et coneixes més i t'apropa als que tens a la vora.

Dependència
01.5

Dependència

L’edat o la salut poden limitar l’autonomia d’algunes persones

Hem d’obrir els ulls per veure les necessitats de les persones que ens envolten.

10 anys de la FAD

10 anys cuidant persones que cuiden persones

A Sant Joan de Déu ens agrada cuidar i la Fundació d’Atenció a la Dependència (FAD-SJD) és un clar exemple del que això significa. Aquest 2021 ha fet 10 anys que vam obrir les portes de la FAD. Aquest ha estat un camí ple de dificultats, però també de reptes i adaptació a les diferents circumstàncies viscudes, un camí que continua posant les cures al centre de la vida. Parlem amb diverses persones vinculades a la FAD per conèixer com ha estat aquest camí.

Núria Codorniu “S’ha creat una organització capaç de donar una resposta de qualitat” Directora de la FAD-SJD

“Fa sis anys em vaig incorporar amb molta il·lusió al projecte de la FAD-SJD, convençuda que la seva missió coincidia amb els meus valors professionals i personals. Ara puc confirmar que, amb la il·lusió de tot l’equip, s’ha creat una organització singular capaç de donar una resposta de qualitat, tant a les persones en situació de dependència com a les persones en risc social, basada en un innovador model d’atenció integral i sempre sustentada en els valors de Sant Joan de Déu”.

Germà Quim Erra “Tenim un compromís amb l’autonomia de les persones” Primer conseller general de l'Orde Hospitalari Sant Joan de Déu

“La FAD és per a mi una resposta molt actual d’hospitalitat a la necessitat d’atendre amb qualitat i professionalitat una situació creixent de la nostra societat. Persones que per la seva realitat necessiten un suport i ajuda en la seva vida diària. Fer-ho amb els valors de Sant Joan de Déu és un compromís per a les persones i amb les persones, per estar al seu costat, acompanyant, promovent l’autonomia i posant-se al seu servei”.

Ana Pérez Carmona “Hem pogut crear projectes dirigits a dones migrades” Directora de la FAD-SJD (2011-2019)

“Participar en la creació d'una entitat com la FAD-SJD va significar l'establiment d'un veritable compromís per ajudar persones i famílies amb necessitats sociosanitàries al seu domicili. Ens va donar l'oportunitat de cocrear amb entitats, com Càritas, projectes vinculats com la formació per a cuidadores professionals dirigits majoritàriament a dones migrades i en situació de vulnerabilitat sociolaboral. Totes dues accions, l'assistencial i la formativa, van donar a aquest projecte tot el significat hospitalari d'una institució com Sant Joan de Déu”.

Lucía Jiménez Fernández “Solidaritat, servei, entrega i hospitalitat són valors que defensem” Suport a la Coordinació de Comunitats Religioses

“Fa vuit anys vaig arribar a la FAD-SJD quan estava en els seus inicis i en un procés de creixement. Per casualitats de la vida, jo també estava en un procés de canvi i creixement personal. Des del principi, i amb el pas dels anys, formar part de la Fundació no ha estat només una feina, sinó un lloc des d'on es projecten valors amb els quals em sento identificada: solidaritat, servei, entrega, hospitalitat… Per a mi, la FAD-SJD és, sobretot, un compromís amb els altres”.

Lourdes Valls Vila “Les nostres màximes són la proximitat i el respecte” Responsable d’atenció a les famílies

“Des dels seus inicis, he treballat en la FAD-SJD conscient que la nostra missió és oferir una atenció domiciliària integral i individualitzada d’acord amb els valors de Sant Joan de Déu, tenint sempre present l'hospitalitat, des de les màximes de la proximitat i el respecte. Per això és fonamental acollir les persones des de l'empatia i la compassió. Aquests valors, amb els quals m'identifico plenament, donen sentit a la meva feina i a la meva vida”.

Joan Aracil Marroqui “Tenir cura dels altres és el més gratificant que he viscut” Auxiliar d'ajuda al domicili

“Tenir cura dels altres és la cosa més gratificant que he viscut. A través de la Fundació, he aprés com fer-ho professionalment. Comprensió, empatia, responsabilitat i acompanyament han estat les eines fonamentals per portar-ho a terme. Puc dir, sens dubtar-ho, que la FAD-SJD, m'ha ajudat a créixer en tots els sentits i, en especial, com a persona”.

Destaquem del 2021

Activitat assistencial

Hem recuperat l’atenció domiciliària a nens amb situació de dependència o situació de final de vida, en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona amb el programa “A peu de llit”.

Hem engegat un nou projecte de col·laboració per desenvolupar un programa de respir familiar amb cuidadores professionals per als pares o familiars d’infants amb malaltia minoritària i cronicitat complexa al nou espai d’atenció La Casa de Sofía.

Activitat formativa i d’inserció laboral

Hem assolit dos grans projectes:

Una col·laboració amb el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per facilitar a persones que estan en atur de llarga durada i amb grans dificultats per la seva situació d’especial vulnerabilitat social accedir al mercat laboral a través d’un contracte laboral que els permeti desenvolupar les seves competències professionals.

Un servei per formar treballadores de la llar i de cures que no disposen de la formació acreditada i d’un certificat de professionalitat, i per acompanyar-les en el desenvolupament de les competències professionals en el seu entorn de treball, dins del Pla de barris de l'Ajuntament de Barcelona.

Saber-ne més trending_flat

Soledat no desitjada

La soledat no desitjada de les persones grans

La gent gran és un dels col·lectius més afectats per la crisi de la COVID-19, no només evidentment per l’alta taxa de mortalitat, sinó també per les conseqüències de les mesures restrictives aplicades. El risc d'aïllament social es dispara en la vellesa. El programa de tuteles de la Fundació Germà Tomàs Canet a Barcelona duu a terme diverses activitats per treballar la soledat no desitjada, amb el col·lectiu de gent gran i amb el de malalties mentals i altres patologies.

La Fundació Germà Tomàs Canet, en xifres

71%

de les persones ateses són dones

81

mitjana d’edat dels homes

85

mitjana d’edat de les dones

60%

dels casos han patit situacions de maltractament, majoritàriament abús econòmic

Migracions
01.6

Migracions

Sentir-se com a casa malgrat les dificultats

Avui, a tot el món, cada 2 segons una persona es veu obligada a moure’s com a conseqüència d’un conflicte o una persecució.

Parlem amb refugiats d’Afganistan

Afganistan: quan l’única sortida és fugir

L'estiu del 2021 la Llar Sant Joan de Déu va rebre 34 persones provinents de l'evacuació de l'Afganistan, fruit de la situació d'emergència humanitària al país. Al final de l’any es van rebre un total de 98 persones refugiades, de les quals 42 provenien de l'Afganistan.

L’Abdul* i la Fàtima* són una de les parelles que es van acollir després de fugir d'Herat quan el poder talibà va prendre el poder sobre la província afgana el 12 d'agost. “Sortir d'Herat va ser molt difícil, no funcionava cap aeroport. Vam desplaçar-nos a la capital com vam poder, en autobusos, motocicletes, caminant... fins a arribar a Kabul”

*Noms ficticis

Llegir entrevista completa trending_flat

Atenció a dones migrades violència

Atenció a dones migrades supervivents de violència masclista

Acompanyem dones migrades supervivents de violència masclista mitjançant el projecte RecreArt, que intervé en tres àmbits: terapèutic, social i d’assessorament legal. La necessària atenció social i jurídica prèvia fa que sovint la recuperació psicològica es postergui i quedi relegada a un segon terme o moment. A través de l’artteràpia i la dansa moviment teràpia, la Fundació Bayt al-Thaqafa aborda aquestes situacions de violència amb una perspectiva interseccional i transcultural. Les dones poden expressar la seva història vital i les vivències traumàtiques des d’un enfocament centrat en la resiliència i no necessàriament centrat en la paraula, la qual cosa els facilita un espai de seguretat.

Recerca i docència
01.7

Recerca i docència

Ciència i humanisme per avançar en el tractament de les malalties

El 70% del pressupost del laboratori de recerca prové de l’aportació de les famílies i de les seves iniciatives solidàries.

Joc interactiu

Un joc interactiu facilita la socialització de les persones amb esquizofrènia

Les ivestigadores Susana Ochoa i Ingrid Toradès, de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu - Parc Sanitari Sant Joan de Déu, juntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya, han desenvolupat un joc interactiu de reconeixement facial per a persones amb esquizofrènia. El reconeixement facial permet l’ús efectiu de les convencions socials en situacions reals, com ara l’habilitat de comprendre els estats mentals dels altres o les seves intencions. El joc, anomenat Feeling Master, s’ha desenvolupat a partir de les il·lustracions de LEGO Minifigures i s’han creat animacions de sis expressions facials bàsiques: felicitat, tristesa, por, sorpresa, disgust i ira.

Saber-ne més trending_flat

Beques Infermeria

Beques per a estudiants del Grau en Infermeria

Gairebé el 55% de les places per estudiar Infermeria a Catalunya són privades, amb un cost mitjà de 6.000 € per curs. Aquest fet impedeix que persones amb escassos recursos econòmics es puguin permetre cursar els estudis universitaris d’infermeria. Davant d’aquesta situació, el Campus Docent Sant Joan de Déu, amb el suport de l’Obra Social SJD, va obrir aquest curs 2021-2022 un programa de beques d’estudis del Grau en Infermeria per garantir que estudiants amb un bon rendiment acadèmic puguin continuar els seus estudis en cas que es trobin en una situació de vulnerabilitat. En total, s’han pogut oferir 14 beques amb diferents graus de subvenció.

4

beques del 90% de l’import subvencionat del cost de la matrícula

5

beques per cobrir el 50% de l’import subvencionat de la matrícula

5

beques per cobrir el 25% de l’import subvencionat de la matrícula

Cooperació internacional
01.8

Cooperació internacional

Tenir cura de les persones més vulnerables

La cooperació internacional és una manera de rebel·lar-se contra la injustícia de néixer en determinades parts del món.

15 anys Sierra Leone

Més de 15 anys d’agermanament amb Sierra Leone

Una de les eines de cooperació a Sant Joan de Déu són els agermanaments entre centres. L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona està agermanat amb el centre que l’Orde Hospitalari gestiona a Sierra Leone, el Saint John of God Catholic Hospital of Mabesseneh, i aquest 2021 compleixen més de 15 anys de col·laboració i intercanvi afrontant realitats sanitàries, econòmiques i socials molt diferents.

Projectes de rehabilitació nutricional

Abordem el problema de la desnutrició en les poblacions rurals situades al voltant de la ciutat de Lunsar, a Sierra Leone, on els índexs de mortalitat maternoinfantil són molt alts. I ho fem des de tots els àmbits, mitjançant la prevenció, el suport i el tractament, amb programes de formació, alimentació, tractament mèdic i seguiment particular dels casos.

Després d’un any complicat a causa de la crisi provocada per la COVID-19, aquest programa ha tornat a recuperar, a poc a poc, la normalitat. Tant és així que el 2021 hem col·laborat amb l'obertura d'una nova clínica a Mange, impulsada per l'ONG Juan Ciudad, per millorar l'atenció de les mares i els infants afectats per desnutrició. En total aquest 2021 s’han atès 5.989 infants.

Apadrinar el tractament d’un infant

A Sierra Leone la sanitat no és pública i la població, sense recursos econòmics, retarda el moment d'anar a l'hospital quan està malalta. A vegades arriben molt tard, quan la malaltia ja està molt avançada. Per evitar-ho, impulsem un programa d’apadrinament de tractaments infantils. Amb els anys hem creat un ecosistema de socis i sòcies que sufraguen part del que paguen les famílies per al tractament del seu fill o filla a l'hospital de Mabesseneh. Aquest 2021 s’han atès 2.074 infants.

Saber més trending_flat

Formació d’infermeres

Formació d’infermeres

Aquest 2021, la Saint John of God Catholic School of Nursing ha aconseguit acreditar-se com a Facultat d'Infermeria de la Universitat de Makeni, una de les universitats més importants del país, on es podrà impartir el Grau d'Infermeria i altres programes d'educació superior. D’aquesta manera s’afavoreix la qualitat de la proposta educativa que s’ha dut a terme tots aquests anys i permet millorar la vida acadèmica de les joves a través de beques, a més de oferir formació capacitant el personal docent.

162

estudiants

41

estudiants graduats

8

estudiants becats

02
Sensibilització

Sensibilització expand_more

02.1

Sensibilització

Transformar vides a través de la sensibilització social

Volem un món millor que doni resposta a les situacions d'injustícia i desigualtat actuals. Per això apostem per diferents eines educatives i de sensibilització que ens apropin les realitats dels col·lectius més vulnerables, ens facin reflexionar i, sobretot, actuar per canviar-les.

02.2

Projectes relacionats

‘Des-Nudos’

un documental sobre joves i salut mental

un documental sobre joves i salut mental Ves-hi trending_flat

#JoHoCanvioTot

PoderosaMent fa créixer el programa #JoHoCanvioTot

PoderosaMent fa créixer el programa #JoHoCanvioTot Ves-hi trending_flat

Ciberassetjament

Innovació en la prevenció del ciberassetjament escolar

Innovació en la prevenció del ciberassetjament escolar Ves-hi trending_flat

#educaSJD

El programa #educaSJD, consolidat al territori

El programa #educaSJD, consolidat al territori Ves-hi trending_flat

Premi Pilarín Bayés

nous formats i rècord de participació

nous formats i rècord de participació Ves-hi trending_flat

La Vida Mateixa

La soledat no desitjada de la gent gran

La soledat no desitjada de la gent gran Ves-hi trending_flat
03
Mobilitzacions

Mobilitzacions expand_more

03.1

Magic Line

11.500 persones caminen a la 9a edició de la Magic Line SJD

La Magic Line de Sant Joan de Déu es fa gran caminant arreu del territori i, després de dos anys de pandèmia, aconsegueix mobilitzar més d’11.500 participants que van caminar diumenge 20 de març per un món millor.

+ 332.000

euros recaptats

+ 11.500

persones caminen a la Magic Line SJD

37

rutes

900

equips

04
Producte solidari

Producte solidari expand_more

04.1

Campanya de Nadal

Desitjos Compartits

Quan la solidaritat és compartida sorgeixen els desitjos per un món millor. Neules SJD plenes de desitjos i regals solidaris amb valor social.

05
Testimonis de voluntariat

Testimonis de voluntariat expand_more

05.1

Testimonis de voluntariat

La força del voluntariat

La pandèmia de la COVID-19 i tot el que ha suposat després, ja sigui els anys de restriccions com la sortida de la crisi sanitària, ha fet que les persones voluntàries demostrin, una vegada més, la seva capacitat d’adaptació, compromís i cura durant el 2021. Han donat resposta a les necessitats de cada situació acompanyant amb hospitalitat totes les persones que cuidem a Sant Joan de Déu.

Juan Santiago Retuerto Buades (64)

SJD MALLORCA

Juan Santiago Retuerto Buades (64)

Voluntari a la Fundació Sant Joan de Déu Serveis Socials Mallorca

“El voluntariat m'aporta una sensació de felicitat, l’oportunitat d’haver pogut convertir-me en millor persona.”

Txema Nuin Ugarte

SJD VALÈNCIA

Txema Nuin Ugarte

Voluntari a Sant Joan de Déu València

“El voluntariat m'ha obert socialment i m'ha fet més humà.”

Ricardo Serrano Nieves (75)

SJD SERVEIS SOCIOSANITARIS

Ricardo Serrano Nieves (75)

Voluntari a Sant Joan de Déu Serveis Sociosanitaris (Esplugues)

“Quan acompanyes, dones i reps; t'augmenta l'autoestima.”

Sandra Martínez

PARC SANITARI SJD

Sandra Martínez

Voluntària al Parc Sanitari Sant Joan de Déu

“Em dona l’oportunitat d’omplir-me d’humanitat cada dia”

Judit Tejero

SJD TERRES DE LLEIDA - COOPERACIÓ

Judit Tejero

Voluntària a la Clínica San Juan de Dios a Iquitos (Perú)

“Enriqueix poder contribuir al benestar i la millora de la qualitat de vida de molts infants”

ODS, eina de transformació i mobilització de la solidaritat

ODS, eina de transformació i mobilització de la solidaritat

L’Obra Social de Sant Joan de Déu, adherida al Pacte Mundial de les Nacions Unides, està compromesa amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i a través de la feina que fa en el seu dia a dia promou la justícia, la igualtat i la sostenibilitat per afavorir l’acompliment dels 17 objectius en tots els àmbits i les realitats en què treballa. Amb aquest compromís donem resposta als nous reptes que sorgeixen i vetllem per un impacte positiu de la nostra feina sobre aquests objectius de desenvolupament sostenible.

Tancarclose